Especial, únic, delicat, tendre, carinyós, protegit/desprotegit, proper, juganer, gran /petit, estimat, alegre/enfadat...tot això i més era en Floquet de Neu però també així som nosaltres...seguirem cercant semblances!

dimecres, 28 d’octubre del 2015

MIRAMAR I RAMON LLULL

Avui hem fet la primera sortida del curs. Hem anat a la possessió de Miramar. Primer hem treballat a l'aula una mica qui era en Ramon LLull. Enguany es celebra el setè centenari de la mort d'aquest home savi que va intentar que les cultures s'apropessin, hem llegit i hem conversat sobre tot el que va fer al llarg de la seva vida per aconseguir-ho. 
   Una part del dossier que estam treballant diu de  Miramar: 

"En 1276, sota el patrocini del rei Jaume II, Ramon Llull va fundar un  col·legi missional al monestir de Miramar, a Valldemossa.
Es van instal·lar allí tretze frares menors franciscans que es van dedicar a l'aprenentatge de l'àrab i l'Art lul·liana: El Mètode Universals,  aquest mètode  havia de fer possible la conversió a través de La Raó.
Llull va residir a Miramar uns tres o quatre anys, fins a 1279.
El monestir va tornar de nou a mans de la Real i d'altres ordres religioses i, en el Segle XV van decidir fundar  una impremta, la primera de Mallorca.  En 1485 es va publicar el primer llibre Imprès a l’illa.
En 1.872 l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria va comprar la possessió, va restablir l'oratori (1877) i va erigir diversos  monuments en memòria de Ramon Llull.
Miramar és un lloc singular de la Serra de Tramuntana. Orientat al nord-oest, el trobam dins el terme municipal de Valldemossa i de Camí Cap a Deià, entre les possessions de s'Estaca i de Son Marroig. Es Tracta de l'un paratge d'una bellesa colpidora, grega i selvàtica. Ens ofereix un balcó privilegiat sobre el  Mediterrani.
Miramar forma part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana."







Feia una mica de vent però ens ho hem passat molt bé! 


L'horitzó de Miramar, vosaltres com veieu la terra? 

Aprofitant la magnífica vista hem mirat l'horitzó. Ens hem aturat a gaudir de la vista però també hem intentat entendre com era que els homes de l'època de Ramon LLull pensaven que la terra era plana. Nosaltres també ho veiem així! 


Varen haver de passar més de 200 anys perquè Colom topés amb Amèrica (1492) i a partir d'aquest moment  la geografia del món va començar a canviar... 
Com a l'aula ho aprofitam tot, hem vist que al dossier es parla dels viatges i ho llegirem amb calma per esbrinar com es viatjava abans de l'època d'en Colom. Sabem també que Ramon Llull va viatjar molt per Europa i Àfrica, era un gran viatger i ho feia per aconseguir el seu ideal, l'apropament entre les cultures que ell considerava tenien punts en comú: el cristianisme, l'islam i el judaisme. 

Unes fotos de record...
Continuarem, encara hem de llegir més coses i aprendre més!

diumenge, 18 d’octubre del 2015

FINS ARA HEM FET...

Com vos dèiem a la primera entrada del nostre nou curs,  anam fent tira a tira i continuam duent coses que ens agraden per compartir-les. En tenir més fotos a l'àlbum ho compartirem. 
Tenim noves delegades, enhorabona a tots els companys i companyes que es varen presentar voluntaris i que varen argumentar, per escrit, per què volien ser delegats i delegades i perquè trobaven que ho podien fer bé. També ho varen fer els que no ho volien ser. Tothom a argumentar! 

Per aquest  curs, na Samara serà la delegada i na Desiree la subdelegada, segur que ho faran beníssim: 


Enguany també hem pensat que na Mariona pot tenir una ajudant per quan li faci falta. Que no és sempre ni molt manco. També vàrem demanar qui volia ser  voluntari/a i mirau quants ens varen oferir! Al final ha quedat n'Aina, i ja seu devora na Mariona,  però segurament serà rotatori. 

Na Mariona, amb la supervisió de na Lluch,  ens explica com obrir i tancar la tablet, els accessoris,  i les coses que pot necessitar de la seva ajudant: 

També ja vos hem comentat que aquest curs un dels nostres variats  fils serà també el fil conductor de tota l'escola. 

El fil conductor general es diu: DE TERRA EN TERRA...ELS CONTINENTS. 

Nosaltres hem recuperat l'activitat que vàrem fer sobre els itineraris de Boston a Bombai i hem recordat el tema de la terra plana, redona...que va obrir la via al descobriment 
d'Amèrica. 
Com treballarem a 4t el fil de l'escola? Idò ja tenim un inici, els viatges de Cristòfol Colom i el descobriment del nou continent. Però sabem que no va ser l'únic descobriment i que desprès varen sorgir d'altres també molt importants. 

Quina serà la nostra pregunta guia? Encara la estam pensant, per ara, ens sorgeixen moltes preguntes sobre el personatge de Colom i sobre la necessitat que havia a Europa d'arriscar la vida per anar a la Índia, intentarem cercar les respostes però hi ha coses que ja les sabem o les intuïm. 

En tenir clar quina és la nostra pregunta clau, la que ens durà a moltes altres preguntes, això ho tenim clar, ho compartirem. Per ara, la nostra curiositat és al voltant dels descobriments. 

Ara bé, què vol dir descobrir? 
Ah!!! Aquí tenim una mica de confusió! Qui va arribar primer al continent americà? D'on varen venir? De qui era aquella terra? Ja de per sí és un bon tema per dialogar no trobau? 




Tot d'una, els companys s'han posat a la recerca, na Caterina ha duit uns àlbums amb cromos  de la padrina, molt interessants! Na Margalida i en Pau ens han mostrat els seus planisferis...

I seguim amb les preguntes...

Aquí teniu un joc interactiu sobre els continents (per cert, no es posen d'acord amb els nombre de continents!!), ja sabeu, clicau i podreu jugar: 


I aquí un altre: 
http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/2017054/continentes_y_oceanos.htm

D'altra banda na Nerea va dur un dia un "dau" que havia fet ella amb un boci de fusta que havia trobat per ca seva. Va pintar els puntets del dau que tenia per jugar i ens ho va dur a mostrar: 



Ah! però això és un dau? Ja vàrem tenir un conflicte matemàtic? Quines són les característiques d'un dau? És com un cub. Val, i per ser un cub, quines característiques hauria de tenir?
Què vol dir que els daus es "truquen"? Podria aquest dau tenir les mateixes probabilitats de resultats que el que tenia na Nerea a casa seva? 
Vàrem aprofitat per parlar dels jocs i na Nerea va dir que compararia el seu dau de fusta amb l'altre que tenia a casa, a veure què passava, però clar, ho hauria de fer moltíssimes vegades per demostrar la diferencia i això seria massa temps. 

Al final vàrem concloure que la seva producció no era un dau ja que no complia totes les característiques, ho vàrem explicar al quadern el millor que vàrem saber i així ens recordarem millor. 

Veieu? D'objectes que companys ens duen podem aprendre moltes coses! 

En tenir les fotos de totes les piràmides de pensament dels animals vos les mostrarem. 

Continuam! Bé, no aturam!





dijous, 15 d’octubre del 2015

JA HI TORNAM A SER!! 4t A EN MARXA!!!

                      AQUÍ ENS TENIU! 4t A EN MARXAAAA!!!
CURS 2015/2016 
Tornam a recuperar el nostre bloc. Ara va de bo! Tenim moltes coses que contar-vos i molts de projectes de recerca encetats. 
Hem tornat amb ganes i també, perquè no dir-ho, amb una mica de pena de deixar les vacances enrrere...però aquest estiu hem crescut i hem madurat, ja feim 4t!
A poc a poc us  anirem contant tot el que tenim en marxa...són varies coses i totes necessiten el seu espai. 

Una espipellada: seguim duent coses a l'aula, hem fet piràmides sobre com creiem que els animals pensen (a partir del que li succeeix al padrí d'en Kio amb la balena), cadascú ha dut la seva, l'ha defensada i els companys li han fet suggeriments que el convencien o no...això ho hem respectat! Perquè.... què vol dir pensar? 

Tenim nous encàrrecs d'aula,noves  delegades, una de les nostres companyes, na Victòria, ha entrat a la comissió de Biblionins, na Mariona té una companya que li ajuda quan ho necessita (són molts els que es varen oferir voluntaris!) i tenim na Carla, una companya nova!

Volem parlar, intervenir, aportar idees i cercar solucions, a vegades ens trepitjam una mica el torn de paraula...i tenim molta xerrera. Però tot això ho millorarem! Ben segur! 

Començam tira a tira a fer controls, però no tan sols  per tenir bones notes, que també, si no per aprendre i ser conscients del que sabíem abans d'estudiar,  i,  de tot allò que ara sabem molt més.




Estam fent un fil conductor que ens ha d'acompanyar tot el curs...molts són els temes que ens sorgiran. Ara estam cercant informació sobre els viatges de Colom. Però aquestes recerques ens duran a unes altres i aquestes altres a unes altres...serà interessant veure fins on arribam! 



Per ara, tenim moltes preguntes i algunes respostes que ja hem anat resolent. Les bones preguntes no es responen amb facilitat. Això ja ho sabem. Cal tenir a mà els mapes, els atles, la bolla del món (o globus terraqüi)...i les fonts escrites: llibres o internet. 


Continuarem...i explicarem amb més detall i fotos el que anam fent. 

Ens seguireu? Deixareu els vostres comentaris? 

Benvinguts al nou curs 2015/2016!