Especial, únic, delicat, tendre, carinyós, protegit/desprotegit, proper, juganer, gran /petit, estimat, alegre/enfadat...tot això i més era en Floquet de Neu però també així som nosaltres...seguirem cercant semblances!

divendres, 20 de març del 2015

RESUM FINAL DE SON FORNÉS

INFORMACIÓ QUE HEM RECOLLIT:

ü  El sostre d'alguns talaiots es cobria de troncs (ullastre), la columna central ajudava  a sostenir la coberta de branques, terra i pedretes, altres se cobrien de lloses de pedra.

ü  Els talaiots de Son Fornés eren coberts de troncs, per tant en la nostra visita, no trobàrem les cobertes, la fusta es podreix amb el temps. Es feien amb pedres de grans dimensions d’uns 3 metres de llarg. Les pedres s’unien en sec (semblant a les parets seques actuals)

ü  Sembla que els homes prehistòrics de l’illa varen venir del sud de França. En vaixells senzills però suficientment realitzats com per la navegació per la mar mediterrània.

ü  Els talaiots eren el centre d'activitats econòmiques i socials del poblat. També tenien una funció de vigilància i defensiva enfront dels enemics.

ü  Els arqueòlegs de Son Fornés ens varen dir que l'home talaiòtic vivia en una societat bastant igualitària . És a dir, que no hi havia classes dominants ja que totes les cases que han excavat són molt semblants i tenen objectes similars.

ü  Tenien objectes de ceràmica, coure, bronze, ferro, ossos  i pedra.

ü  La ceràmica talaiòtica es feia a mà i l’empraven per cuinar i per guardar aigua (les olles més grans), cereals i fruites silvestres que collien. També s’han trobat peces molt petites. Com a tassonets rituals.

ü  Amb els ossos feien agulles de cosir. També empraven pedres afilades i qualque punyal de bronze.

ü  No coneixien el teixit. Es guarien del fred amb les pells dels animals.

ü  Tenien ramaderia (bous, cabres i ovelles)  i agricultura (cereals).

ü  Al talaiot 1 s’han trobat molts d’ossos d’animals la qual cosa fa pensar que un ús probable era ser el lloc on feien bocins les peces de carn i les repartien a la resta del poblat. Vendria a ser com un escorxador però amb una funció especial ja que es feia dins un recinte que havia costat molt construir.
Té un corredor per on s’accedeix a l’interior,  i una columna central molt ben conservats. http://www.sonfornes.mallorca.museum/jacimentpott1.htm



ü  Al talaiot 2 (no vàrem poder entrar) s’entrava per una escala interior de pedra i una exterior de fusta. No té corredor. Sembla que era un centre de reunions. Un lloc per prendre decisions pel poblat.



ü  Els enemics que tenien els pobladors dels talaiots eren: pobles de la mar (pirates i després l’imperi Romà), i els altres poblats talaiòtics (amb els quals tenien alguns enfrontaments).

ü  La fona era un arma fàcil d'aconseguir ja que la matèria primera eren les pedres. A més, podien atacar a distància, sense exposar-se a riscs. També utilitzaven la fona per caçar animals.

ü  La fona era de pell o fulles seques, és a dir, fibres vegetals cordades o inclús amb nervis d’animals. 

ü  Calia molta pràctica per ser bons amb la fona: conten que les mares posaven el berenar a un arbre perquè els seus fills el poguessin aconseguir i així menjar.

ü  Duien tres fones: una al cap, una altra al braç enrodillada i una altra a la cintura. Per emprar segons la distancia o segons el tipus de pedra.

ü  Era un poble guerrer, per això tenien armes: espases, llances i punyals. I per suposat les fones!!! Varen arribar a formar  part de l’exèrcit Caratginés i romà i a l’avantguarda,  amb les seves  Fones. Es deien forces de xoc. Eren ferotges i tenien molta punteria.

ü  Els foners es varen fer famosos perquè eren molt bons guerrers. Amb la fona, podien enfonsar els vaixells (foradaven el casc). Diuen que els romans varen folrar el casc dels seus vaixells de pells d’animals i d’aquesta manera varen poder conquerir l’illa.

ü  Època talaiòtica: de 1300 ac/ane  fins el 100 dc/dne

PREGUNTES QUE ENS VÀREM FER!

ü  Com eren els vaixells primitius? No ho sabem perquè la fusta no s’ha conservat però sembla que ja sabien navegar bé i que les barques eren prou grans.
ü  Com xerraven els talaiòtics? Tenien un idioma? Sí. Però no sabem quin era. S’ha perdut ja que no coneixien l’escriptura i no ha quedat res escrit. El llatí el varen imposar els romans i d’aquest idioma provenen moltes llengües de l’estat i d’Europa: castellà, català, gallec, francès, italià, romanès,...
ü  Era un idioma inventat per ells? No ho sabem. Si varen venir del sud de França per ventura era un idioma que va sorgir en aquella zona.
ü  Com podien moure aquestes pedres tan grosses?  Amb el pla inclinat que anava pujant en altura conforme es feien les files de les pedres del talaiot . La cantera de Son Fornés es trobava just devora i allà picaven les grans pedres i les movien amb pals gruixuts de fusta. Desprès les pedres es posaven sobre troncs d’arbres, el mes cilíndrics possible, i eren tirades pel bestiar.

CLICAU SOBRE LA IMATGE! VEUREU COM CONSTRUEIXEN UN TALAIOT! 






ü  Construcció: El talaiot s’anava fent per dins i per fora alhora per poder fer la columna. Anaven posant terra o arena i després d’acabar la llevaven de l’interior.  
ü  Què pesa una de les pedres del talaiot? Al voltant de dues tones.
ü  Tenien eines per tallar les pedres? De quin material? Empraven fusta i pedres dures. No empraven metalls per tallar les pedres. Feien “palanca” amb els troncs i les espenyaven (veure web).
ü  D’on les treien? De molt prop del poblat.
ü  D’on varen treure la idea de fer els talaiots? No es sap del tot però a molts altres indrets d’Europa trobam construccions ciclopies (Ciclop!), també es diuen megalítiques.
ü   La columna sobresurt perquè el sostre era inclinat? Per la pluja? No, la columna fa uns 6 metres.  Està formada per 5 grans blocs de pedra.  La filera superior del talaiot s’ha perdut i per això te menys altura que la columna.
ü  Quant de temps es varen torbar a fer un talaiot? No ho sabem segur.  
ü  Quant de temps fa que varen començar a excavar el poblat talaiòtic? Des de l’any 1975 es fan excavacions al poblat.
ü  Quant de temps s’empra per fer una excavació? Molt de temps, s’ha de fer molt a poc a poc,  anant molt alerta de no espenyar cap peça del jaciment. És tan important el que es troba enterrat al terra com les grans pedres. Els arqueòlegs fan les excavacions i classifiquen tot el que troben, per petit que sigui. Després ho estudien al laboratori.

ü  Quants metres fa el corredor del talaiot 1? Cinc metres! 

En sabeu més? Segur que sí! 
Aquí deixam una altra vegada la web de Son Fornés: 

          http://www.sonfornes.mallorca.museum/jacimentpot.htm

consultau-la si voleu saber més coses! 
Continuam! 




5 comentaris:

  1. Hola Sacra som na Desiree fa hunes cuantes hores que he estodiat i dema tambe estodiare pero diumenja a les12 no podre per que hinire al cinema a veure na cericienta amb sas meves cosines pero estodiare per se tard .Adeu Sacra
    Desiree Sanchez Alba.

    ResponElimina
  2. Hola companys
    os va agradar la esxcursio?A jo si!!!!
    Lo que mes m`agradad el llaciment !!
    I a voltres que vos a `gradad mès?
    Victoria caba sànchez

    ResponElimina
  3. Hola Sacra i companys,companyes som na Dèsirèe lo que mes me va a´gradad vaser el llaciment i el museu va estar bè .Adeu
    Desiree sanchez alba.

    ResponElimina
  4. Hola Sacra,
    soc n' Aina.
    Com que he estat malata i no tenia la fitxa per estudiar l' examen dels foners, la meva mare me va fotocopiaraquesta entrada i me ha anat molt bé.

    Aina Campins 3r A

    ResponElimina
  5. HOLA SACRA,
    M’ hauria agradat entrar al taialot 2 .Ja que era el lloc on es reunien els més savis i sentir el mateix que ells.
    Me va encantar el taialot 1,tenia moltes coses xules, com per exemple la torre, una piscina i hi havia com una petita finestre i ha dins com una coveta.
    Per jo era molt rar.
    ADEU FLOQUETS




    JOAN ANTONI SASTRE

    ResponElimina