Especial, únic, delicat, tendre, carinyós, protegit/desprotegit, proper, juganer, gran /petit, estimat, alegre/enfadat...tot això i més era en Floquet de Neu però també així som nosaltres...seguirem cercant semblances!

divendres, 20 de març del 2015

RESUM FINAL DE SON FORNÉS

INFORMACIÓ QUE HEM RECOLLIT:

ü  El sostre d'alguns talaiots es cobria de troncs (ullastre), la columna central ajudava  a sostenir la coberta de branques, terra i pedretes, altres se cobrien de lloses de pedra.

ü  Els talaiots de Son Fornés eren coberts de troncs, per tant en la nostra visita, no trobàrem les cobertes, la fusta es podreix amb el temps. Es feien amb pedres de grans dimensions d’uns 3 metres de llarg. Les pedres s’unien en sec (semblant a les parets seques actuals)

ü  Sembla que els homes prehistòrics de l’illa varen venir del sud de França. En vaixells senzills però suficientment realitzats com per la navegació per la mar mediterrània.

ü  Els talaiots eren el centre d'activitats econòmiques i socials del poblat. També tenien una funció de vigilància i defensiva enfront dels enemics.

ü  Els arqueòlegs de Son Fornés ens varen dir que l'home talaiòtic vivia en una societat bastant igualitària . És a dir, que no hi havia classes dominants ja que totes les cases que han excavat són molt semblants i tenen objectes similars.

ü  Tenien objectes de ceràmica, coure, bronze, ferro, ossos  i pedra.

ü  La ceràmica talaiòtica es feia a mà i l’empraven per cuinar i per guardar aigua (les olles més grans), cereals i fruites silvestres que collien. També s’han trobat peces molt petites. Com a tassonets rituals.

ü  Amb els ossos feien agulles de cosir. També empraven pedres afilades i qualque punyal de bronze.

ü  No coneixien el teixit. Es guarien del fred amb les pells dels animals.

ü  Tenien ramaderia (bous, cabres i ovelles)  i agricultura (cereals).

ü  Al talaiot 1 s’han trobat molts d’ossos d’animals la qual cosa fa pensar que un ús probable era ser el lloc on feien bocins les peces de carn i les repartien a la resta del poblat. Vendria a ser com un escorxador però amb una funció especial ja que es feia dins un recinte que havia costat molt construir.
Té un corredor per on s’accedeix a l’interior,  i una columna central molt ben conservats. http://www.sonfornes.mallorca.museum/jacimentpott1.htm



ü  Al talaiot 2 (no vàrem poder entrar) s’entrava per una escala interior de pedra i una exterior de fusta. No té corredor. Sembla que era un centre de reunions. Un lloc per prendre decisions pel poblat.



ü  Els enemics que tenien els pobladors dels talaiots eren: pobles de la mar (pirates i després l’imperi Romà), i els altres poblats talaiòtics (amb els quals tenien alguns enfrontaments).

ü  La fona era un arma fàcil d'aconseguir ja que la matèria primera eren les pedres. A més, podien atacar a distància, sense exposar-se a riscs. També utilitzaven la fona per caçar animals.

ü  La fona era de pell o fulles seques, és a dir, fibres vegetals cordades o inclús amb nervis d’animals. 

ü  Calia molta pràctica per ser bons amb la fona: conten que les mares posaven el berenar a un arbre perquè els seus fills el poguessin aconseguir i així menjar.

ü  Duien tres fones: una al cap, una altra al braç enrodillada i una altra a la cintura. Per emprar segons la distancia o segons el tipus de pedra.

ü  Era un poble guerrer, per això tenien armes: espases, llances i punyals. I per suposat les fones!!! Varen arribar a formar  part de l’exèrcit Caratginés i romà i a l’avantguarda,  amb les seves  Fones. Es deien forces de xoc. Eren ferotges i tenien molta punteria.

ü  Els foners es varen fer famosos perquè eren molt bons guerrers. Amb la fona, podien enfonsar els vaixells (foradaven el casc). Diuen que els romans varen folrar el casc dels seus vaixells de pells d’animals i d’aquesta manera varen poder conquerir l’illa.

ü  Època talaiòtica: de 1300 ac/ane  fins el 100 dc/dne

PREGUNTES QUE ENS VÀREM FER!

ü  Com eren els vaixells primitius? No ho sabem perquè la fusta no s’ha conservat però sembla que ja sabien navegar bé i que les barques eren prou grans.
ü  Com xerraven els talaiòtics? Tenien un idioma? Sí. Però no sabem quin era. S’ha perdut ja que no coneixien l’escriptura i no ha quedat res escrit. El llatí el varen imposar els romans i d’aquest idioma provenen moltes llengües de l’estat i d’Europa: castellà, català, gallec, francès, italià, romanès,...
ü  Era un idioma inventat per ells? No ho sabem. Si varen venir del sud de França per ventura era un idioma que va sorgir en aquella zona.
ü  Com podien moure aquestes pedres tan grosses?  Amb el pla inclinat que anava pujant en altura conforme es feien les files de les pedres del talaiot . La cantera de Son Fornés es trobava just devora i allà picaven les grans pedres i les movien amb pals gruixuts de fusta. Desprès les pedres es posaven sobre troncs d’arbres, el mes cilíndrics possible, i eren tirades pel bestiar.

CLICAU SOBRE LA IMATGE! VEUREU COM CONSTRUEIXEN UN TALAIOT! 






ü  Construcció: El talaiot s’anava fent per dins i per fora alhora per poder fer la columna. Anaven posant terra o arena i després d’acabar la llevaven de l’interior.  
ü  Què pesa una de les pedres del talaiot? Al voltant de dues tones.
ü  Tenien eines per tallar les pedres? De quin material? Empraven fusta i pedres dures. No empraven metalls per tallar les pedres. Feien “palanca” amb els troncs i les espenyaven (veure web).
ü  D’on les treien? De molt prop del poblat.
ü  D’on varen treure la idea de fer els talaiots? No es sap del tot però a molts altres indrets d’Europa trobam construccions ciclopies (Ciclop!), també es diuen megalítiques.
ü   La columna sobresurt perquè el sostre era inclinat? Per la pluja? No, la columna fa uns 6 metres.  Està formada per 5 grans blocs de pedra.  La filera superior del talaiot s’ha perdut i per això te menys altura que la columna.
ü  Quant de temps es varen torbar a fer un talaiot? No ho sabem segur.  
ü  Quant de temps fa que varen començar a excavar el poblat talaiòtic? Des de l’any 1975 es fan excavacions al poblat.
ü  Quant de temps s’empra per fer una excavació? Molt de temps, s’ha de fer molt a poc a poc,  anant molt alerta de no espenyar cap peça del jaciment. És tan important el que es troba enterrat al terra com les grans pedres. Els arqueòlegs fan les excavacions i classifiquen tot el que troben, per petit que sigui. Després ho estudien al laboratori.

ü  Quants metres fa el corredor del talaiot 1? Cinc metres! 

En sabeu més? Segur que sí! 
Aquí deixam una altra vegada la web de Son Fornés: 

          http://www.sonfornes.mallorca.museum/jacimentpot.htm

consultau-la si voleu saber més coses! 
Continuam! 




dissabte, 14 de març del 2015

SORTIDA AL JACIMENT I MUSEU DE SON FORNÉS

Va arribar el dia de la sortida i va fer un dia preciós! 
Els dos tercers vàrem arribar al molí on es troben les restes recuperades del jaciment i ens vàrem separar. Tercer B va baixar del bus i va iniciar la visita al museu i nosaltres anàrem directament al jaciment arqueològic. 

Com sol passar,  en arribar, el primer que ens va impactar és la grandària de les pedres dels talaiots. I això que havíem fet hipòtesis sobre la seva altura! 

Però res pots tenir clar fins que ho veus amb els teus propis ulls, quan pots posar la grandària en relació a tu mateix és quan veus que tot és d'una mida molt, però molt gran, i que aquells homes i dones talaiòtics segur que varen fer molta feina per aconseguir fer aquestes magnífiques estructures. 

Feina d'organització, de planificació, de repartir funcions, de pensar en els joves, en els més grans, en els infants...Com bé diu la nostra companya Victòria no tenien tecnologia però sí que segur eren sers pensants que sabien el que volien i el que necessitaven. 

Teniem el full de preguntes per recordar la feina que havíem preparat però no va fer massa falta perquè les recordàvem bastant bé. 

I les vàrem fer!I també afegirem d'altres que ens anàvem sorgint al llarg del recorregut.
Na Paula va ser la nostra monitora tot el matí i ens va felicitar perquè deia que ho duem molt ben preparat i que això no passava sempre. 

Va estar molt contenta en veure que ens posàvem a midar la llargària i l'amplària de les pedres! Ens va dir que podíem fer-li més preguntes per correu electrònic i així ho farem.  

Aquí les fotos de record...



Això és una mostra de tot el que vàrem veure, però aquí no es veuen les nostres intervencions, ni les nostres preguntes. En arribar al museu berenàrem (alguns tastaren les garroves!) i desprès férem el recorregut per les sales. Molt interessats sempre. Estam d'enhorabona! 

El dia següent vàrem fer la posada en comú de tot el que havíem escoltat. Encara ens falten els apunts que cadascú va fer en la seva llibreta, no tothom ho va dur el divendres. 
Va ser molt emocionant estar tots i totes plegats dins el talaiot 1!


Encara ens falta posar-nos d'acord amb la mida del corredor. En tenir tots els apunts arreplegats ho penjarem aquí. 

Perquè desprès de la sortida encara podem fer molta feina!

Tercer A continua!

COSES QUE PASSEN ABANS DE SON FORNÉS...

El dijous passat ja sabeu que vàrem anar a Son Fornés. També sabeu que hem preparat la sortida i que hem posat en comú les nostres troballes. 
Però entre la preparació i la sortida passen altres coses a l'aula que ara us volem contar. 
Tenim una bústia a l'aula. Ens la varen deixar els alumnes de cinquè i un dia que en Rafel va venir a la nostra aula na Sacra li va demanar que ens contés la historia de la bústia. 
I així ho va fer! 

En Rafel ens va contar com la va pensar i com la va realitzar. 
Amb en Miquel, un altre company, també varen recordar els problemes que havien tingut per pintar-la ja que la seva superfície ens engegava la pintura i varen ser necessàries massa capes com per aconseguir que quedés perfecta. 
Però la funció si que va anar beníssim i esperam que també ho sigui per aquest curs. Les cartes han d'estar molt ben escrites i han de ser sempre positives i entre amics o per demanar amistat. Si rebem una carta hem de respondre! 
Na Saray ha estat la primera responsable d'obrir la nostra bústia; i sí, ja teniem cartes per repartir! 
Els dijous a darrera sessió fem informàtica i anam mig grup per poder fer la feina més bé. Un grupet dels que queden a l'aula fan un joc de taula amb na Lluch i na Mariona. A na Mariona li agrada molt jugar, sempre vol guanyar! Ens ho passam molt bé!

Abans de fer el control de matemàtiques ens vàrem adonar que entre nosaltres havia diferents moments d'aprenentatge: companys que es sabien les taules de multiplicar però no recordaven bé com s'havien de posar les xifres quan la multiplicació era de dos nombres o més, d'altres necessitaven ajuda amb els problemes. 
I també n'hi havia que necessitaven recordar les taules perquè encara no les dominen de memòria. Vàrem decidir que si entre tots ens ajudàvem per ventura tot aniria millor, així que ens posàrem per parelles per intentar entre tots millorar les matemàtiques. 
Aquí ens teniu...

També hem anat al pati d'Educació Infantil! 



I,  mentrestant, preparaven altres coses, entre elles, Son Fornés! 

Continuam...


dimecres, 11 de març del 2015

PREGUNTES QUE ENS HEM FET...

Abans d'anar demà al poblat talaiòtic de Son Fornés hem fer recerca d'informació i ens han sorgit algunes preguntes. Hem pensat molt per fer-les i al final hem triat entre tots les que ens semblaven més adients. 
Demà intentarem demanar les respostes perquè els monitors/es són arqueòlegs i en saben molt. 
Si alguna pregunta no té resposta no passa res, no podem saber-ho tot. 
Demà anirem i serà emocionant! Durem metros i també les llibretes per apuntar, serà sorprenent. Segur! 
Aquí deixam un enllaç sobre la possible manera de construir un talaiot (clicau!): 

Preguntes:
1.  D’on varen venir? Orient o Occident?
2.  Com eren els vaixells primitius?
3.  Com xerraven els talaiòtics? Tenien un idioma?
4.  Era un idioma inventat per ells?
5.  Com podien moure aquestes pedres tan grosses?
6.  Què pesa una de les pedres del talaiot?
7.  Tenien eines per tallar les pedres? De quin material?
8.  D’on les treien?
9.  D’on varen treure la idea de fer els talaiots?
10. La columna sobresurt per què el sostre era inclinat perquè la pluja no entrés?
11. Quant de temps aproximadament  es varen torbar a fer un talaiot?
12. Quant de temps fa que varen començar a excavar el poblat talaiòtic?
13. Quant de temps s’empra per fer una excavació?
14. Sabien teixir amb la llana de les ovelles? 




Ja vos contarem la visita! 


dimarts, 3 de març del 2015

PREPARAM SON FORNÉS

Avui hem començat a preparar la sortida al poblat talaiòtic de Son Fornés. Hem fet un pregunta al grup: què és un talaiòtic, i un talaiot? Com pensau que vàrem arribar a l'illa? 
Aquí  hem  fet tot tipus d'hipòtesis, algunes més encertades que altres però aviat sabrem més coses i podrem contrastar les nostres teories. Tot es pot aprendre i trobar les respostes és tan important com fer les preguntes adients.

I com ens imaginam els talaiots? Aquí també havia tot tipus d'hipòtesis, eren pedres petites, grosses..., servien per viure,  per trobar-se..

Com es fa una excavació? sabem que ho fan els arqueòlegs i les arqueòlogues, però quines són les passes a seguir per no espenyar el jaciment?

Tan sols hem fet un petit tast però continuarem amb la nostra recerca...


Aquesta imatge ens ha donat molt per parlar sobre la grandària de les pedres i l'altura del talaiot...encara no ens imaginam del tot el que ens trobarem, quasi millor, serà una gran sorpresa!!!

PERÒ CAL QUE ENS FACEM BONES PREGUNTES PER SABER SI HEM APRÉS!

Aquí trobareu la web del jaciment i museu, tan sols heu de clicar damunt la paraula, ja ho sabeu, veureu quines coses més interessants! 

JACIMENT DE SON FORNÉS

Web de l'ajuntament de Montuiri:

Continuam!