Especial, únic, delicat, tendre, carinyós, protegit/desprotegit, proper, juganer, gran /petit, estimat, alegre/enfadat...tot això i més era en Floquet de Neu però també així som nosaltres...seguirem cercant semblances!

divendres, 25 de desembre del 2015

4t A US DESITJA BONES FESTES I MOLTS D'ANYS



Hem acabat el primer trimestre, ara toca un temps per estar amb la família, els amics, per jugar, per llegir, per avorrir-nos una mica! Encara trobarem a faltar l'escola!   Hi ha coses importants que hem fet i encara no vos hem contat, ho farem en tenir temps: la xarxa de la nostra aula, el joc de les cadires, la reflexió posterior, les mesures de capacitat, el dia a dia...
Tornarem amb les ganes d'aprendre renovades, amb histories per contar i amb coses per mostrar, 4t A segueix en marxa.
Això tan sols és una aturadeta per agafar impuls! 
MOLTS D'ANYS!
I QUE ELS REIS D'ORIENT SIGUIN GENEROSOS AMB TOTHOM,
 ESPECIALMENT DUENT ALEGRIA I FELICITAT!

A les nits clares i fredes, mirau el cel, seguiu l'estrella dels desitjos, l'estrella de Nadal, la que seguiren els Reis d'Orient per no perdre's en el seu llarg viatge...AIXÍ NINGÚ DE NOSALTRES ES PERDRÀ!

ABRAÇADES I FINS AVIAT!

4t A continua...


NADALES I ACOMIADAMENT DE NA XISCA...

Els darrers dies de classe han estat molt intensos. Acabàvem el trimestre i na Xisca havia d'acabar també les seves pràctiques. Li vàrem escriure unes cartes d'acomiadament que la varen emocionar molt, nosaltres estam una mica tristos ja que ens ho hem passat molt bé el temps que hem passat plegats. 
El dilluns, dia 21, anàrem a l'església a fer l'assaig general i allà varen arribar els patges dels Reis d'Orient, una locura! 
Però primer vàrem pujar i baixar agafats de la mà d'un infant d'Educació Infantil, érem els encarregats d'ells! A qualcú, el seu company de ruta li va donar més d'un problema, s'escoltaven uns sermons pel camí! Que diferent és quan t'has de fer responsable d'un infant petit! Però ho férem molt, però que molt  bé.
En tornar al centre es varen lliurar els premis de Biblionins i desprès les notes del trimestre...ningú es va queixar; els companys i companyes varen trobar justes les notes i les observacions de la tutora.  
Mirau les fotos de l'assaig o dels patges! 
A veure, hi ha una mica de neu per tot i la veritat és que feia una calorada, però és per donar més ambient nadalenc...



I també teniu aquí les fotos del dia del concert, ja vàrem començar emocionats ja que na Xisca ens havia fet uns records personals, vàrem parlar del que ens havia escrit a cadascú, de què ens havia agradat més de les seves pràctiques...i també dels nostres projectes de millora pel proper trimestre. 
Tots i totes pensam que ho farem millor i que serem molt bons al·lots! Mem si tindrà a veure amb que aviat venen els reis(i abans, el pare Noel!)...
En acabar la nostra nadala,  pujàrem a veure el betlem de l'Ajuntament, ens va agradar molt, una bona feinada i la nostra enhorabona! Hi havia un foner!
Bé, Xisca, esperam que en poder ens venguis a fer una visita, ja saps on som i saps que t'estimam! Molta sort en la teva vida! 
Seguim amb la neu, artificial, ja que tornava a fer una calorada! 


CONTINUAM...

diumenge, 20 de desembre del 2015

PATI LÚDIC I ANIVERSARIS

Els practicants acaben el seu període de pràctiques. Entre ells la nostra estimada Xisca, a part dels records del dia a dia ens deixen una feina que ens ha agradat molt! El pati lúdic! 
Han fet un disseny del pati innovador i pensam que és just que tinguem un record per ells, aquí teniu unes fotos del procés que varen fer (molt matemàtic per cert!) per pintar els jocs de pati. Queda aquí un record d'aquests mesos, perquè els hem gaudit, i molt! 



També deixam aquí el record dels darrers aniversaris, els ho vàrem passar molt bé!

Continuam! Encara tenim algunes cosetes que contar!

diumenge, 6 de desembre del 2015

TALLERS DE NADAL

Aquesta setmana l'hem acabada amb els tallers de nadal. El dijous vàrem classificar el material i els posàrem mans a l'obra per fer una decoració de l'escola el més original possible. 
Es tractava de fer mòbils amb branques i materials naturals que cadascú va dur d'on podia. Entre tots vàrem tenir una bona col·lecció per confegir!
Primer ens vàrem separar en dos grups per així poder fer una mescla dels dos quarts, tothom va fer el  mateix però amb alguns companys diferents dels habituals. Al igual que amb les mestres i practicants! 
Al final del dia ens varen venir a ajudar un parell de companys de 6è, entre tots acabàrem la feina i amb l'ajuda de l'equip directiu i les mestres tot va quedar penjat! 
Ah! I les botelles amb aigua i retoladors vells ja comencen a decorar també el nostre passadís! 

El divendres també férem els mateixos grups però la tasca va ser una altra. Ens esperaven dos tallers: Un de filo art i un altre sobre com es celebra nadal arreu del món, un taller ben interessant!
Al de filo art,  na Sacra ens anava mostrant parts d'una imatge i nosaltres dèiem el què vèiem. Va ser molt enriquidor ja que sovint les imatges ens diuen coses molt diferents a cadascú de nosaltres! Al final vàrem poder veure el quadre destapat del tot i ja ens vàrem fer una idea global. 
Aquí el teniu, ens va quedar pendent posar-li un títol que ens agradés i escriure una narració inspirada en el quadre de Kandinsky. 






















L'original es diu  Parella a cavall però vosaltres heu de cercar altres opcions pel títol de la vostra narració, d'acord? També podeu afegir una música diferent de la que nosaltres hem escoltat al final del visionat. 
Recordau algunes de les preguntes?     
- Què hi veus? 
- Quins són els colors que dominen en el quadre?
- Quin tipus de gest feia el pintor quan pintava el quadre amb el pinzell?
- Com està organitzada la imatge? Què hi ha en primer pla?
- Quina època de l’any representa?
- De quina part del món deu ser aquest poble o ciutat?  
- Com és la seva arquitectura? 
- On van els personatges? O...,  d'on venen?
- Quina és la seva historia? 
- Quina deu ser l’edat i condició dels personatges? Per què?
- Què em suggereix?
- Per què em produeix aquesta sensació?
- És un quadre alegre, vital, trist, apagat?
- Què em fa sentir?
- Primer m'ha semblat que…, després de parlar-ne, i escoltar els companys,  penso que...
- Pot ser que algú ho vegi completament diferent de com el veig jo? 

ENS HA FALTAT TEMPS PER ACABAR LA TASCA JA QUE HI HA MOLTES POSSIBILITATS PER FER!  ALGUNES LES FAREM AL LLARG DEL PONT: 

-       Podries explicar (I ESCRIURE) una història que comences amb aquest quadre?
-      Podries explicar (I ESCRIURE) una història que acabés amb aquest quadre?
-      Si et demanessin cercar una música que per tu anés bé amb aquest quadre, quina peça o tipus de música li afegiries?
-      Posa un nou títol al quadre!

Aquí podeu trobar una mica d'informació, molt senzilla, sobre l'autor: KANDINSKY (Clicau!)
                               PER ACABAR,  PER ARA, L'ÀLBUM DELS TALLERS:

 

CONTINUAM!

diumenge, 29 de novembre del 2015

TRANSLACIÓ I ROTACIÓ, HORT, COSES QUE DUIM...

La passada setmana la mare de n'Aina ens va deixar per uns dies un aparell que ens mostra perfectament els moviments de la terra: translació i rotació. Na Magdalena ens va venir a ajudar a entendre com funcionava ja que ella ja ho havia tengut a l'aula de 2n. Veure els dos moviments alhora ens ajuda a entendre les estacions,  el dia i la nit, també ens mostra que sempre veiem la mateixa cara de la lluna. 

Ho hem fet en dues sessions i a la segona vàrem posar cartolines per entendre millor les estacions a cada moment de la translació de la terra. És curiós que nosaltres per Nadal tinguem fred i que a l'hemisferi sud comencin de ple l'estiu! Nadal en banyadors i a la platja!





Volem donar les gràcies a la mamà de n'Aina i a l'institut Berenguer d'Anoia ja que el material és seu. Ens agradaria molt poder tenir un d'igual per l'escola!

Si voleu refrescar la informació (i ampliar-la!) podeu clicar en el següent enllaç: 
VÍDEO ROTACIÓ I TRANSLACIÓ DE LA TERRA.


També hem aprofitat per anar a l'hort. Com el dia era fresquet, i no ens podem ficar tots dins el nostre espai,  vàrem decidir baixar tan sols mitja classe, els que el dia anterior no havien pogut fer res dins la terra.
Mirau quina feinada vàrem fer, gràcies Dolors que ens ajudes molt! 

Seguim duent coses interessants, totes ho són i no sempre tenim prou temps per atendre bé totes les possibilitats que ens surten. La nostra companya Irina ha trobat a un llibre que la protagonista llegia un llibre sobre en Cristòfol Colom! En Pau Marc ha trobat un llibre sobre en floquet de neu, i hem aprofitat per refrescar coses del curs passat.  
Altres companys ens mostren diverses manualitats interessants, na Carla un ninot de neu i la resta: alerta amb les planxes! També na Caterina i en Pau Marc ens duen fotos d'una excursió a la Necròpolis de Son Real. Na Caterina i en Sergi ens mostren que a tots els medicaments trobam el llenguatge Braille, el que fan servir els cecs. 

Na maria del Mar Isern ens du un fòssil i també ens ha recordat que al seu viatge a Saragossa el riu que passa per la ciutat és l'Ebre. Na Margalida ens du un corall ben interessant ja que és un ser viu però a nosaltres ens arriba amb un aspecte molt diferent, és un corall sense color, més estrany encara per nosaltres. En Pau Triay ens du uns reptes per pensar... Sembla que  torna l'interès pels fòssils: en Pau Ramis ens ha dut un parell de ben interessants, si es manté l'interès, farem una petita exposició. 
Vegeu algunes mostres del que hem descrit: 



Compartim aquí una presentació sobre la terra que pensam ens pot ajudar a recordar moltes coses que hem anant dient, ja des de l'inici de curs! 

CLICAU! EL NOSTRE PLANETA

CONTINUAM,  TENIM MÉS COSES PER CONTAR-VOS, APRENEM DIA A DIA I NO SEMPRE ÉS FÀCIL CONTAR-HO AMB DETALL. 

ARA VE NADAL,  I HAUREM DE DUR COSES PER DECORAR LA NOSTRA ESCOLA!! 

Esperam els vostres comentaris! 


diumenge, 22 de novembre del 2015

CÒMICS I HORT...

La passada setmana a la fi vàrem anar a l'hort. Ja estava ben preparadet per poder fer la sembra, una bona feinada han hagut de fer! 
Nosaltres el miràrem amb molta atenció i recordàrem totes les coses que havíem aprés el curs passat.   
Com sempre, no tothom va poder entrar dins l'hortet però els companys i companyes que ho varen fer segur que ho feren molt bé. Un altre dia ens tocarà als altres! Veurem com ens va aquest curs, els rabanets varen ser ben bons!! 
I l'amanida també!



I  també hem mirat els còmics que havíem duit a l'aula. Entre tots hem vist les característiques i hem classificat les diferents parts. També tenim el dossier per a recordar tot el que ens vàrem trobar a les diferents publicacions. Recordam que a l'entrada anterior teniu molts d'enllaços per practicar el còmic i el diàleg. 




Va venir na Maite, la mare de na Maria del Mar, a mostrar-nos una còpia de la radiografia de la cama de la nostra companya. Hem pogut veure les agulles que li varen posar durant l'operació. Necessitaran molta paciència. Ànim a les dues!!! 


Aquesta setmana hem recuperat la flor de filosofia. Na Saray la té ben merescuda ja que ha participat moltíssim i ens ha pogut explicar moltes coses interessants. Hem de poder xerrar de tot i poder treure les pors. Entre tots i totes ho aconseguirem...


Anam fent feina de matemàtiques i ho mesuram tot, tenim els metres ben a punt...ja vos ho contarem! 
I hem estrenat zones de pati noves. També ho anirem contant. 

Continuam...

dimarts, 10 de novembre del 2015

EL CÒMIC!

A l'aula estam treballant el còmic en castellà. Sabem que si ho aprenem bé en castellà ho aprenem bé també en català ja que el que és important és entendre les parts del còmic i també saber fer un diàleg amb sentit i amb els signes de puntuació que pertoquen. 
Farem còmics! 
En qualsevol idioma, avui hem vist que n'hi havia de de diferents tipus però que tots tenien coses en comú. Tenim també un dossier individual per treballar tot el tema. 
Endavant doncs!! 

Aquí deixam uns enllaços que ens poden ajudar a recordar com s'escriu un bon còmic: 

EL DIÀLOGO (CLICAU!!) 


PER DIBUIXAR CÒMICS ONLINE (NO NECESSITES SABER DIBUIXAR!), ENLLAÇOS: 

CÒMICS ONLINE (CLICAU!!) 

http://www.rexito.es/comics/crear/(CLICAU!!) 

CHOGGER (CLICAU!!) es una aplicación web que nos permite desarrollar nuestra imaginación creando tiras de cómics las cuales podremos compartir a través de nuestras redes sociales.
La forma de utilizarlo es sencilla, pulsaremos en Built a comic now, elegimos cuantas viñetas va a componer mi cómic, después podremos insertar imágenes desde Google,  bocadillos de textos, dibujar, etc.

Aquí teniu una mica de resum: 
                      
ELEMENTOS DEL COMIC from fperezr

Aquí teniu un altre resum molt complet: 

PÀGINA MOLT COMPLETA SOBRE EL CÒMIC (CLICAU!!) 

Continuam!! 

dijous, 5 de novembre del 2015

RIUS, TORRENTS I FONTS UFANES

Ahir vàrem llegir al llibre de Socials un text que parlava d'una llegenda sobre una princesa inca. La princesa tenia un problema de desamor i acabava plorant tant que de les seves llàgrimes es feien uns rius molt grans.
El problema va venir quan no sabíem què volia dir la paraula inca (alguns companys ho varem confondre amb la ciutat de Mallorca però no té res a veure!). Com estam treballant els descobriments aviat hem sabut que els inques eren un poble molt important de Sudamèrica que els espanyols varen conquerir. Eren un imperi!

Quedàrem que, més endavant, esbrinaríem com i qui ho va aconseguir però, per ara, en el mapa aconseguirem situar on havia aquest Imperi inca, a l'actual  Perú!!!

Una vegada mirat el mapa ens vàrem començar a fer preguntes sobre els rius i resulta que en sabíem poquet i que encara ens embullàvem entre els rius i els torrents. Per això hem anat a cercar la informació sobre el tema. 
No enteníem bé què era un "meandre" i hem vist un vídeo que ens ha agradat molt. Ho compartim amb tothom. La volta al món entre meandres, mirau que xulo! 



Però no hem acabat aquí. Ha sortit què havia d'especial a Mallorca relacionat amb l'aigua i clar, molts han anomenat les famoses Fonts Ufanes (a Campanet), hem aprés com és que brollen i per què hi ha anys que afloren varies vegades i altres que no...
Aquests vídeos també ens han agradat: 



Aquest altre vídeo també ens ha agradat perquè està fet amb un "dron"! 



Hem xerrat una estona sobre com sabem de debò que era un "dron" el que ha filmat les imatges i alguns companys ho  han observat atentament per tal d'aportar les pistes.  


Aquí deixam un parell d'enllaços per practicar sobre els rius...


Parts dels rius(CLICAU!)

RIUS D'ESPANYA. MAPES INTERACTIUS.(CLICAU!)

I aquí teniu una presentació que resumeix, mes o manco, les parts d'un riu. 

                
                Els Rius from Grb RB

Res més per ara,  Continuam! 

dimecres, 4 de novembre del 2015

ANIVERSARIS, PIRÀMIDES I COSES QUE DUIM!

Al llarg dels dies anam duent coses per mostrar que ens ajuden a xerrar i compartir. Els objectes o les recerques són benvinguts sempre que el que les mostra sàpiga coses sobre el que du i ho pugui explicar als altres. Després nosaltres fem preguntes o afegim alguna cosa que també sabem sobre el que s'ha presentat. 
Avui, per exemple, l'esquelet de na Nerea ens ha servit per repassar els ossos, entre tots els hem dit tots, menys els dels dits que els haurem de recordar millor. Na Mariona els recordava molt bé! 
També na Maria del Mar ha dit els dos ossos que es va trencar a l'accident i hem quedat que ens haurà de contar uns mica quin tipus d'operació li han fet.
  
             

El passat dijous vàrem celebrar els aniversaris del mes d'octubre. En Jaume i na Margalida havien fet els 9 anys i amb una coca, begudes i música vàrem fer una una festa. 
Ens ho passàrem molt bé! 



I aquí teniu una mostra de les nostres piràmides de pensament (Recordau que ens va sortir la idea a partir d'esbrinar si la balena de l'avi d'en Kio pensava o no? 
Ha estat ben interessant ja que no hem trobat una única resposta, més aviat, una gran pregunta: Pensen els animals? 
Vosaltres què trobau?

dimecres, 28 d’octubre del 2015

MIRAMAR I RAMON LLULL

Avui hem fet la primera sortida del curs. Hem anat a la possessió de Miramar. Primer hem treballat a l'aula una mica qui era en Ramon LLull. Enguany es celebra el setè centenari de la mort d'aquest home savi que va intentar que les cultures s'apropessin, hem llegit i hem conversat sobre tot el que va fer al llarg de la seva vida per aconseguir-ho. 
   Una part del dossier que estam treballant diu de  Miramar: 

"En 1276, sota el patrocini del rei Jaume II, Ramon Llull va fundar un  col·legi missional al monestir de Miramar, a Valldemossa.
Es van instal·lar allí tretze frares menors franciscans que es van dedicar a l'aprenentatge de l'àrab i l'Art lul·liana: El Mètode Universals,  aquest mètode  havia de fer possible la conversió a través de La Raó.
Llull va residir a Miramar uns tres o quatre anys, fins a 1279.
El monestir va tornar de nou a mans de la Real i d'altres ordres religioses i, en el Segle XV van decidir fundar  una impremta, la primera de Mallorca.  En 1485 es va publicar el primer llibre Imprès a l’illa.
En 1.872 l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria va comprar la possessió, va restablir l'oratori (1877) i va erigir diversos  monuments en memòria de Ramon Llull.
Miramar és un lloc singular de la Serra de Tramuntana. Orientat al nord-oest, el trobam dins el terme municipal de Valldemossa i de Camí Cap a Deià, entre les possessions de s'Estaca i de Son Marroig. Es Tracta de l'un paratge d'una bellesa colpidora, grega i selvàtica. Ens ofereix un balcó privilegiat sobre el  Mediterrani.
Miramar forma part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana."







Feia una mica de vent però ens ho hem passat molt bé! 


L'horitzó de Miramar, vosaltres com veieu la terra? 

Aprofitant la magnífica vista hem mirat l'horitzó. Ens hem aturat a gaudir de la vista però també hem intentat entendre com era que els homes de l'època de Ramon LLull pensaven que la terra era plana. Nosaltres també ho veiem així! 


Varen haver de passar més de 200 anys perquè Colom topés amb Amèrica (1492) i a partir d'aquest moment  la geografia del món va començar a canviar... 
Com a l'aula ho aprofitam tot, hem vist que al dossier es parla dels viatges i ho llegirem amb calma per esbrinar com es viatjava abans de l'època d'en Colom. Sabem també que Ramon Llull va viatjar molt per Europa i Àfrica, era un gran viatger i ho feia per aconseguir el seu ideal, l'apropament entre les cultures que ell considerava tenien punts en comú: el cristianisme, l'islam i el judaisme. 

Unes fotos de record...
Continuarem, encara hem de llegir més coses i aprendre més!

diumenge, 18 d’octubre del 2015

FINS ARA HEM FET...

Com vos dèiem a la primera entrada del nostre nou curs,  anam fent tira a tira i continuam duent coses que ens agraden per compartir-les. En tenir més fotos a l'àlbum ho compartirem. 
Tenim noves delegades, enhorabona a tots els companys i companyes que es varen presentar voluntaris i que varen argumentar, per escrit, per què volien ser delegats i delegades i perquè trobaven que ho podien fer bé. També ho varen fer els que no ho volien ser. Tothom a argumentar! 

Per aquest  curs, na Samara serà la delegada i na Desiree la subdelegada, segur que ho faran beníssim: 


Enguany també hem pensat que na Mariona pot tenir una ajudant per quan li faci falta. Que no és sempre ni molt manco. També vàrem demanar qui volia ser  voluntari/a i mirau quants ens varen oferir! Al final ha quedat n'Aina, i ja seu devora na Mariona,  però segurament serà rotatori. 

Na Mariona, amb la supervisió de na Lluch,  ens explica com obrir i tancar la tablet, els accessoris,  i les coses que pot necessitar de la seva ajudant: 

També ja vos hem comentat que aquest curs un dels nostres variats  fils serà també el fil conductor de tota l'escola. 

El fil conductor general es diu: DE TERRA EN TERRA...ELS CONTINENTS. 

Nosaltres hem recuperat l'activitat que vàrem fer sobre els itineraris de Boston a Bombai i hem recordat el tema de la terra plana, redona...que va obrir la via al descobriment 
d'Amèrica. 
Com treballarem a 4t el fil de l'escola? Idò ja tenim un inici, els viatges de Cristòfol Colom i el descobriment del nou continent. Però sabem que no va ser l'únic descobriment i que desprès varen sorgir d'altres també molt importants. 

Quina serà la nostra pregunta guia? Encara la estam pensant, per ara, ens sorgeixen moltes preguntes sobre el personatge de Colom i sobre la necessitat que havia a Europa d'arriscar la vida per anar a la Índia, intentarem cercar les respostes però hi ha coses que ja les sabem o les intuïm. 

En tenir clar quina és la nostra pregunta clau, la que ens durà a moltes altres preguntes, això ho tenim clar, ho compartirem. Per ara, la nostra curiositat és al voltant dels descobriments. 

Ara bé, què vol dir descobrir? 
Ah!!! Aquí tenim una mica de confusió! Qui va arribar primer al continent americà? D'on varen venir? De qui era aquella terra? Ja de per sí és un bon tema per dialogar no trobau? 




Tot d'una, els companys s'han posat a la recerca, na Caterina ha duit uns àlbums amb cromos  de la padrina, molt interessants! Na Margalida i en Pau ens han mostrat els seus planisferis...

I seguim amb les preguntes...

Aquí teniu un joc interactiu sobre els continents (per cert, no es posen d'acord amb els nombre de continents!!), ja sabeu, clicau i podreu jugar: 


I aquí un altre: 
http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/2017054/continentes_y_oceanos.htm

D'altra banda na Nerea va dur un dia un "dau" que havia fet ella amb un boci de fusta que havia trobat per ca seva. Va pintar els puntets del dau que tenia per jugar i ens ho va dur a mostrar: 



Ah! però això és un dau? Ja vàrem tenir un conflicte matemàtic? Quines són les característiques d'un dau? És com un cub. Val, i per ser un cub, quines característiques hauria de tenir?
Què vol dir que els daus es "truquen"? Podria aquest dau tenir les mateixes probabilitats de resultats que el que tenia na Nerea a casa seva? 
Vàrem aprofitat per parlar dels jocs i na Nerea va dir que compararia el seu dau de fusta amb l'altre que tenia a casa, a veure què passava, però clar, ho hauria de fer moltíssimes vegades per demostrar la diferencia i això seria massa temps. 

Al final vàrem concloure que la seva producció no era un dau ja que no complia totes les característiques, ho vàrem explicar al quadern el millor que vàrem saber i així ens recordarem millor. 

Veieu? D'objectes que companys ens duen podem aprendre moltes coses! 

En tenir les fotos de totes les piràmides de pensament dels animals vos les mostrarem. 

Continuam! Bé, no aturam!